Wijsheid in ons hart

“Ja, in je hart zal wijsheid komen en kennis zal aangenaam zijn voor je ziel.” Spreuken 2:10

Eén van de vele bijbelgedeelten die over wijsheid gaan, is Spreuken 2. In Spreuken 2 leren we hoe wijsheid, Zijn wijsheid, in ons hart kan komen. Spreuken 2 noemt een aantal voorwaarden die hiervoor nodig zijn.

Vers 1 begint met het aannemen van Zijn woorden in je hart. De eerste voorwaarde voor wijsheid in ons hart is dat we ons hart vullen met Zijn Woord. Waar vul jij je hart mee? Vers 2 vervolgt dat we moeten luisteren naar wijsheid: waar vul jij je gehoor mee elke dag? En vult aan: ons hart moet neigen naar inzicht om wijsheid in ons hart te krijgen. Naar welk inzicht neig jij? Is dat werelds inzicht, om meer van wereldse zaken te begrijpen? Of is dat de inzicht die vers 2 bedoelt, om meer van Zijn wijsheid in je hart te krijgen? Vers 3 vult aan: we moeten om Zijn wijsheid roepen. En vers 4 voegt toe: we moeten er zo naar verlangen dat we het zoeken als een verborgen schat. Dit komt terug in de gelijkenis van de schat in de akker, in Mattheüs 13, waar we alles voor moeten verkopen (geestelijk wordt hier bedoeld het verkopen van de wereldse leugens en dwalingen in je denken) om die schat (van Zijn wijsheid en waarheid) te kunnen kopen. Want, zegt Jesjoea in Mattheüs 6:21: waar je schat is, daar zal je hart zijn. Dit komt ook terug in Mattheüs 6:33: we moeten ernaar zoeken, zoek éérst Zijn Koninkrijk (zie Lukas 17:21, binnen in jou).

En als we zoeken, dan zullen we volgens vers 5 de kennis van God vinden. Want, zegt vers 6, het is JHWH die wijsheid geeft, en kennis, en inzicht. Maar alleen, zegt vers 7, als we oprecht zijn. Als we oprecht naar Zijn wijsheid zoeken, dan zullen we die ook vinden. Dat is wat Hij belooft. Dit komt terug in Jakobus 1:5, waar staat dat God overvloedige wijsheid geeft als we Hem erom vragen. Dan zullen we volgens vers 9 meer gaan begrijpen, meer gaan begrijpen van God. We zullen anders gaan zien, anders gaan horen, en we zullen begrijpen (Mattheüs 13:13).

Dus verlang je naar meer van Zijn wijsheid en inzicht? Verlang je ernaar om meer van Hem te begrijpen? Vul jouw hart met Zijn Woord, luister naar Zijn wijsheid, neig je hart naar Zijn inzicht, roep om Zijn wijsheid, verlang ernaar en zoek het als een verborgen schat.

USA